Hakkapeliitta 8 däcktest – Hur bra presterar dom?

Premiumdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 har ett väldigt gott rykte och hamnar genomgående högt i oberoende däcktester. På marknaden för vinterdäck är detta det mest framgångsrika dubbdäcket och Nokian har försett det med förstklassiga tekniska lösningar. Finska Nokian har fokuserar helt på att skapa däck som passar till de nordiska väder- och vägförhållandena.

Segrare när det kommer till is och snö

Varje år hamnar Nokian Hakkapeliitta 8 högt eller får en topplacering i olika oberoende motortidningar tester för vinterdäck. Till exempel genomgick Nokian Hakkapeliitta 8 test år 2015 som genomfördes av det välkända bilmagasinet “Vi Bilägare”. De testade 8 olika dubbdäck på marknaden och Hakkapeliitta utnämndes till testets is- och snömästare och överlägsen segrare.

Olika tester, ständigt hög placering

Ett annat test där Hakkapeliitta 8 fick en hög placering utfördes år 2016 av magasinet “Teknikens värld”. Där kom det på delad tredjeplats tillsammans med däcket Continental ContiWinterContact TS 860. Totalt fick Hakkapeliitta 8 110 poäng, varav maxpoäng gavs när det kom till bromsegenskaper på is samt vägegenskaper på is. De största svagheterna och vad som drog ner betyget var vägegenskaper på vått samt bromsegenskaper på torrt underlag.

År 2015 genomförde det oberoende institutet “Test World” ett vinterdäcktest där Nokian Hakkapeliitta 8 återigen fick topplacering. “Test World” levererar däcktester till flera olika nordiska tidningar. Hakkapeliitta 8 utsågs till årets bästa dubbdäck och hade bäst isgrepp bland alla konkurrerande däck, tack vare sina 190 dubb. Det var också allra bäst på snö samt hade det lägsta rullmotståndet jämfört med alla andra testade däck. Ett annat test som Nokian själva publicerar på sin sida visar att deras vinterdäck har en bromssträcka på is på 40, 3 m, vilket sedan jämförs med vinterdäcket Bridgestone Blizzak WS80 som har en bromssträcka på hela 64,4 m. Detta vid körning i 50 km/h.

Tekniskt överlägset blir bäst i test

Nokian Hakkapeliitta 8 har mönsterklackar med ett zig-zag-mönster vilket gör så att däckets grepp förbättras drastiskt. I mitten på slitbanan finns det 3D-stödlameller som är sneda vilket ger en stark konstruktion och fantastisk styrrespons. Nokian förser även sina vinterdäck med Eco Stud 8 som är miljövänliga ankardubbar med en helt ny flänsform. Detta gör att dubbanslaget minskar. Jämfört med tidigare generationers dubbdäck är Hakkapeliitta 8 försett med 50 % fler dubbar och det dämpar kontakten mot vägen. Denna förstklassiga och innovativa teknik är anledningen till att Nokian Hakkapeliitta 8 alltid hamnar högt i tester.